Tobias bildsida - Bilder från 2009

Här har jag lagt upp bilder som jag har tagit under 2009, med inriktning på järnvägsfotografier.
Bilderna finns med beskrivande bildtext under och ligger utlagda ungefär i den ordning som jag tagit dem. Mycket nöje.

Av Tobias JäderupKust till kust-tåget som det fortfarande kallades när bilden togs, den 18 januari, avgår här efter ett tågmöte i Hillerstorp mellan Värnamo och Borås.


Ett motorvagnståg, bestående av Y31 1404 påväg mot Halmstad i de djupa skogarna vid Fredriksdal, söder om Nässjö.


En Reginamotorvagn påväg mot Gävle ankommer här till Falun i januari.


Utfartssignalen i Mariannelund mot Hultsfred.


Tåg 18565 med Y1 1336 har precis avgått från Mariannelund på sin väg mot Hultsfred.


Nässjö Järnvägsmuseum började även under 2009 att köra resor med "hemligt mål", här är den första resan man arrangerar som "hemlig". Tåget ses här på orten som tillslut blev Karlskrona i mars 2009.


Tågmöte i Värnamo mellan två Kust till kust-tåg. Det tåget som rullar in är påväg mot Kalmar.


T44 317 från TGOJ Trafik drar iväg med en vagnuttagning som det fortfarande hette då, mot Skärblacka den 11 februari. Tåget har precis startat från Kimstad.


Det allra första ombyggda T44-loket har här blivit ett Td-lok, nummer 371 och ses här i Hallsberg, samma dag som det ankom efter ombyggnaden.


Den 4 april passerar Y2 1382 bron vid Slattefors, söder om Linköping där det här fortfarande var nedsatt till 40 km/h. Efter reparation under hösten 2009, så blev det full hastighet här igen.


Den första ombyggda Y2-motorvagnen, 1383 blev klar under våren 2009 och ses här i Linköping, där den växlas fram för att att gå i ett tåg mot Kalmar.


Y2 1383 på ovanlig plats, nämligen Bruzaholm i april 2009. Tåget omleddes denna bana mellan Nässjö och Hultsfred under en vecka i april 2009, då man höll på att bygga om bangården i Kisa.


Y1 1352 har avgått från Mariannelund mot Nässjö i april 2009.


Ett kungligt tåg anländer till Slätmon mellan Rimforsa och Kisa på Stångådalsbanan, med självaste konungen och drottningen ombord.


Y1 1353 passerar Havrida mellan Nässjö och Fredriksdal på HNJ, på sin väg mot Nässjö med tåg 28534 (eg. 8534). Resandetågen på HNJ körs normalt enbart med Itino, men under banarbeten mellan Vaggeryd och Värnamo, så har man kört Y1 i tågen Nässjö-Vaggeryd på vardagar.


Återigen Y1 på HNJ (Halmstad-Nässjö Järnväg), och här i utkanten av Hok. Tåg 28534 (eg. 8534) är påväg från Vaggeryd mot Nässjö och orsaken är detsamma som på bilden ovan.


Utlandsbild: En lynett passerar utanför Köge den 6 april. Lynetterna sjöng här på sista versen och har sedan dess ersatts av nyare Lint-motorvagnar.


Bonusbild utland: Samma lynett passerar Højeskolevej i utkanten av Köge påväg mot Faxe Ladeplads.


Ett fullastat makadamtåg ankommer strax till Vaggeryd den 10 maj. Tåget kör makadam till ombyggnaden av järnvägen Vaggeryd-Värnamo. Här byggde man om mellan Skillingaryd och Klevshult.


Y1G 1334 "Amanda" ses här som tåg 8660 påväg från Västervik mot Linköping den 14 maj.


Ett ensamt TMZ-lok nummer 1406 för Vida passerar här Ormaryd mellan Nässjö och Eksjö, påväg mot Hjältevad den 22 juni.


Sommaridyll i Bohuslän. Tåget mot Göteborg anländer till Munkedal i juni.


T44 262 med spärrfärd (tidigare vagnuttagning) påväg från Brännögård mot Hyltebruk, passerar i utkanten av Torup en varm sommardag i juni.


Nässjö Järnvägsmuseum i samarbete med Järnvägsmusei Vänner körde två ångtåg till Eksjö under O-ringen den 22 juli. Här ses tåget i den mycket branta Breviksbacken mellan Eksjö och Ormaryd där B 1038 får dra på rejält för att komma upp för backen.


Två YP-motorvagnar rullar snart in mot Jennys station i Västervik med tåg från Hultsfred en varm sommardag.


Under Hultsfredsfestivalen 2009 var det återigen dags för att köra en del extratåg. Här ses ett av de, tåg 18572 med fyra Y1-motorvagnar påväg från Hultsfred mot Nässjö, på söndagen när allt folk skulle hem.


Tåg 661 Göteborg-Malmö med Rc6 1344 främst gör här uppehåll i Markaryd.


Y1 1333 avgår från Västervik med tåg 8660 påväg mot Linköping, och har på bilden precis passerat Tjustskolans hållplats.


En Reginamotorvagn påväg mot Göteborg ses här strax utanför Skee, söder om Strömstad. Tåget åker här på en sträcka som numera inte har någon järnväg, utan en bilväg håller på att byggas och järnvägstrafiken vänder därför i Skee ett par år framöver.


Samma tåg igen och platsen är detsamma, men nu syns inte bron.


Kimstads pendeltågsstation mellan Linköping och Norrköping invigdes med pompa och ståt den 15 augusti 2009.


Invigningståget bestående av X14 3223 anländer här till Kimstad.


Ett godståg dragandes av Rc4 1312 passerar här bron över Göta kanal i Motala den 30 augusti.


Peterson Rail passerar Mariannelund med ett timmertåg påväg från Norge mot Hultsfred i oktober.


Samma tåg som ovan, fast en annan dag i oktober och en mycket gråare sådan. Tåget har precis avgått från Nässjö och har just passerat Brinellskolan på sin väg mot HUltsfred.


Y1 1296 + Y1 1328 har precis avgått från Reftele med tåg mot Värnamo den 20 november. Tågen körs som sagt inte normalt med Y1 på denna banan längre, men här fick de rycka in p.g.a att en Itino var borta under ett spårbyte mellan Klevshult och Värnamo.


Ett extratåg draget av Rc6 1402 för DreamHack på Elmia i Jönköping passerar här Tenhult.


Vi avslutar denna bildserie från 2009 med denna bild från december, då containertåget Vaggeryd-Göteborg via Värnamo passerar i Värnamos utkanter dragandes av ett T44-lok.tobben_90@hotmail.com