Åter startsidan

SMoK's Norrlandsresa 2021

Mellan den 31 juli - 14 augusti 2021 så gick Svenska Motorvagnsklubbens (SMoK's) stora Norrlandsresa av stapeln med mål som Umeå, Skelleftehamn, Piteå, Luleå, Kiruna, Vassijaure och Inlandsbanan söderut.
Jag medföljde på resan från den 4-9 augusti och jag tänkte här visa ett sammanfattande resereportage från denna resan uppdelad i de olika dagarna för att få bättre överblick över vad vi gjorde.

På onsdagen den 4 augusti åkte vi först med Norrtåg från Umeå till Vännäs där vi hoppade på SMoK's rälsbussar för fortsatt färd norrut på stambanan mot Bastuträsk där det blev en avstickare till Skellefteå och Skelleftehamn och dagen avslutades i Älvsbyn.
Vid Bastuträsk åkte vi genom triangelspåret där och sedan satte vi fart mot Skellefteå där vi åkte på ett av industrispåren innan vi åkte mot Skelleftehamn och Rönnskärsverken.
Efter Rönnskärsverken satte vi kurs tillbaka mot Bastuträsk där vi hade en stunds uppehåll innan vi åkte mot Jörn och körde ut ett par km på gamla banan mot Arvidsjaur innan vi åkte norrut och tog natt i Älvsbyn.
På torsdagen den 5 augusti började vi i Älvsbyn där vi åkte ut på triangelspåret vid Nyfors strax utanför och åkte mot Piteå och växlade på ett par industrispår där innan vi åkte tillbaka och fortsatte norrut mot Boden och Luleå.
Fredagen den 6 augusti hade vagnarna tillsyn i Boden och vi resenärer fick åka en sväng med ordinarie tåg till Haparanda och åter innan vi fick en fri kväll i Luleå.

På lördagen den 7 augusti började vi i Luleå på förmiddagen och skulle äntra Malmbanan upp till Kiruna via avstickare som att åka på "malmryggen" i Boden och en sväng in till Aitik.
Söndagen den 8 augusti åkte vi vidare på Malmbanan norrut så långt vi kunde åka till Vassijaure, att vi inte kom till Riksgränsen hänger ihop med att Riksgränsen kategoriseras som hållplats och trafikeringsmässigt kan man inte vända tåg där.
Från början var planen att åka till Narvik men inreserestriktionerna till följd av coronapandemin satte stopp för det och istället fick vi ett par timmars uppehåll i Abisko där vi på egen hand kunde utforska området innan vi åkte tillbaka till Kiruna.
Måndagen den 9 augusti var den sista resdagen på denna resan för min del och då började vi med lokstallsbesök i Kiruna och körde runt på sjöbangården och fick oss även en guidad rundtur med buss i Kiruna.
Efter lunch kunde vi köra söderut med våra vagnar mot först Svappavaara och Pitkijärvi och med stopp i såväl Sjisjka och Kaitum ankom vi Gällivare där vi åkte till Koskullskulle innan vi för min del slutade resan i Gällivare.

Resan var mycket trevlig och väldigt bra organiserad som alltid när det gäller SMoK's resor. Klicka på länkarna nedan för att komma till de olika dagarna. Väl mött!

4 augusti: Från Umeå till Älvsbyn via Vännäs, Bastuträsk, Skelleftehamn och Jörn
5 augusti: Vi fortsätter från Älvsbyn och besöker Piteå innan vi slutar dagen i Luleå
6 augusti: En tur Luleå-Haparanda och åter
7 augusti: Från Luleå via Malmbanan upp till Kiruna
8 augusti: Kiruna-Vassijaure-Abisko-Kiruna
9 augusti: Sista dagen för min del på resan från Kiruna till Gällivare

Av Tobias Jäderup


tobben_90@hotmail.com