SMoK's Skåneresa 2012

Mellan den 15-18 augusti 2012 så genomförde Svenska Motorvagnsklubben (SMoK) en resa till Skåne med rundresor på många skånska järnvägar.
Jag medförde även på resan under onsdagen, torsdagen samt lördagen när man åkte i Skåne. På fredagen åkte man över till Danmark, men då jobbade jag.

Häng med med på en tur i Skåne, där vi besökte Helsingborg (där övernattningen samtliga nätter för deltagarna skedde), Ängelholm, Åstorp, Malmö, Trelleborg, Ystad, Simrishamn och många fler ställen.

Nedan följer en bildserie från resan i Skåne.

Av Tobias Jäderup


ONSDAG 2012-08-15:


Här rullar rälsbussarna in i Nässjö påväg från Falköping ner mot Skåne. Här hoppade jag på tåget på resan söderöver.


Ett kortare stopp gjordes i Moheda påväg söderöver.


I Eneryda söder om Alvesta var det ett längre uppehåll p.g.a förbigång av ett X2-tåg och detta Ö-tåg påväg mot Köpenhamn.


Ett Pågatåg bestående av X61 025 påväg ner mot Malmö kör om oss i Tjörnarp söder om Hässleholm.


Vi är framme i Eslöv och ska byta färdriktning för att fortsätta ner mot Teckomatorp och vidare mot Helsingborg. Till höger avgår X61 042 mot Kristianstad.


Vi ger oss iväg på banan mot Teckomatorp och ser banan från sista vagnen. Denna banan som har skarvspår har man pratat om att rusta upp inför kommande Pågatågstrafik.


Strax framme i Teckomatorp och här syns utfartssignalen i riktning mot Eslöv.


Ett godståg draget av 185 321-4 passerar igenom Teckomatorp påväg ner mot Malmö.


Vi har ankommit til Helsingborg, men innan vi kan köra in till centralen så har vi blivit uppställda ute vid godsbangården/Ramlösa i väntan på lediga spår. Under tiden passerar det förbi en hel del ordinarie tåg på spåren jämte. Här ser vi X61 041 som är påväg mot Helsingborg och vidare mot Ängelholm.

TORSDAG 2012-08-16:


Ny morgon i Helsingborg, vi skriver den 16 augusti i almanackan och strax skall SMoK's tåg avgå mot Ängelholm.


Vi har tagit oss upp till Ängelholm och här står vi och väntar på att få gå tillbaka till Kattarp.


På tillbakavägen söderut gjordes även ett uppehåll i Kattarp innan vi skulle svänga av i triangeln mot Hasslarp och Åstorp.


Ett snabbstopp gjordes i Hasslarp för att fota denna mer udda signal till höger som enbart finns i Hasslarp.


Vi har bytt färdriktning i Åstorp och är påväg ner längs Söderåsbanan och har stannat till för ett fotostopp vid Billesholm.


Passar på att visa ytterligare en bild från Billesholmsuppehållet.


Vi har kommit ner till Malmö och här var det fullt av tåg i den gamla banhallen denna dagen. Först ett X2-tåg, ett Öresundståg (X31), ett Pågatåg (X61), våra Y7-bussar och ett loktåg.


Ytterligare en bild från Malmö C.


Här har vi rundat Malmö via Svågetorp och kommit fram till Hyllie station. Här var det riktningsbyte igen och vi åkte tillbaka mot Svågetorp och sedemera Trelleborg.


Vi har gett oss iväg på Trelleborgsbanan och här har vi gjort ett fotostopp vid Jordholmens gamla station.


Vi närmar oss Trelleborg som vi här ser från bakhytten.


Tåget har ankommit till Trelleborg och här stod vi stilla ett tag innan vi åkte tillbaka igen.


Det blev även en liten växlingsmanöver i Trelleborg och här växlas vagnarna runt.


Vi stannade sedan till i Lockarp strax utanför Malmö där banorna delar sig mot Ystad och Trelleborg samt mot Svågetorp. Vårat tåg från Trelleborg delades så att en vagn ställde sig vid spåret som går mot Ystadsbanan från Persborg/Lockarp i Malmö. De andra två vagnarna ställde sig på bron på Trelleborgsbanan där banan går över den nya förbindelsen från Svågetorp mot Ystad. Krångligt att förstå? Jo, det kan det kanske verka.
Vi ser i varje fall här X61 010 passera förbi Lockarp påväg från Ystad mot Helsingborg. Till vänster syns plankorsningen på den gamla förbindelsen från Persborg/Fosieby mot Ystadsbanan.


Nu blev det kanske lite klarare att förstå. Ett Öresundståg påväg från Danmark till Ystad passerar förbi Lockarp. På bron där Trelleborgsbanan går står två Y7-vagnar och till höger spåret från Foseiby mot Ystadsbanan.
Spåret som Öresundståget kör på är alltså det nybyggda spåret som byggdes bara för något år sedan i samband med att Citytunneln var klar. Innan körde Ystadstågen på det spåret som den ensamma Y7-vagnen står på.


Ytterligare tre tåg på samma bild ser vi här då X61 014 + X61 001 är påväg från Helsingborg via Malmö och Citytunneln där mot Ystad/Simrishamn.


I Lund var det dags för mig att lämna tåget för denna gången, för att återigen ansluta på lördagens utflykt i Skåne. Här skall strax tåget avgå från Lund på kvällen, vidare upp mot Helsingborg.

LÖRDAG 2012-08-18:


På lördagsmorgonen den 18 augusti var det så återigen dags för mig att åka med SMoK. Jag började med en nattågsresa i sittvagn på nattåg 1 från Nässjö ner till Lund där denna bilden är tagen. Här väntar Rc6 1339 + Rc3 1058 på att avgå mot Malmö.


Här har jag varit uppe och vänt i Helsingborg och åker med SMoK som här står stilla i Landskrona och förbigås av ett Öresundståg påväg mot Köpenhamn och Helsingör.


Uppehåll görs i Persborg i Malmö för att inta fika. Vi är alltså denna dagen påväg mot Ystad och Simrishamn (dock enbart Tomelilla med vårat tåg).


I Rynge mellan Malmö och Ystad fick vi tågmöte med X61 018 som var påväg mot Helsingborg.


Vi har ankommit till Ystad och här ser vi tåg på alla spår här. Från vänster ser vi X61 035, X61 040, SMoK's tåg samt X61 037.


Från andra hållet ser det ut såhär.


SMoK's tåg har här ankommit till Tomelilla. Längre än såhär kom vi inte på vår resa mot Simrishamn, då trafiken är allt för tät ner mot Simrishamn och mötesmöjlighet saknas. Därför fick vi istället åka med ordinarie Pågatåg ner dit.


Vagnarna växlas undan i Tomelilla mot gamla linjen mot Eslöv.


Vagnarna står undanväxlade i Tomelilla ett tag framöver.


X61 001 har ankommit till Tomelilla med tåg från Simrishamn påväg mot Ystad, Malmö och Helsingborg.


X61 043 kör in på sidan i Tomelilla, efter att ha ankommit från Malmö och är påväg mot Simrishamn.


Vi har åkt med denna vagnen till Simrishamn där denna bilden är tagen, och det blir ocksså den enda därifrån.


Tillbaka i Tomelilla igen, och här är det tågmöte mellan två Pågatåg som vanligt. X61 036 är påväg mot Malmö och 034 mot Simrishamn. I bakgrunden syns även SMoK's tåg.


SMoK's rälsbussar har växlat fram till plattform för att släppa på resenärerna igen för trippen tillbaka mot Malmö.


Vid Nedraby mellan Tomelilla och Köpingebro skulle vi haft en fotokörning vid denna höga kulle. Tyvärr strulade vagnarna, varför det inte blev någon fotokörning här.


En annan vinkel från samma plats.


Tillbaka i Malmö igen och efter en tur på Limhamnsspåret så långt vi kommer på det så är vi framme ungefär i höjd med spårvägsmuseet i Malmö.


Vi besökte även museispårvägen i Malmö och tog en tur med vagn 20 som här ses vid den ena ändhållplatsen Stadsbiblioteket i Malmö.


Vagn 20 passerar förbi Malmöhus påväg mot vagnhallen igen.


Tåget i gatan skulle man kunna säga, en bild som får avsluta denna sida. SMoK är påväg tillbaka genom Limhamnsspåret mot Helsingborg medans jag ska ta ett ordinarie tåg hem.


tobben_90@hotmail.com